utorak, 26. ožujka 2013.


PRIPREME ZA MALU MATURU...

Planinarski klub Balkan iz Beograda u sklopu priprema za uspon na krov Evrope, Elbrus 5642m koji organizuje ove godine, izveo je akciju sa usponom na vrhove planina Visočice i Bjelašnice u Bosni i Hercegovini.  Cilj akcije je bio međusobno upoznavanje učesnika i uvid u njihove sposobnosti. 
Grupu iz Srbije je činilo 7 planinara i pridruženi su nam bili dva člana PED Preslica iz Doboja.

Prvi dan, subota 23.03. popeta su dva vrha na Visočici, Subar 1820m i Vito 1960m. Izvedeno je prečanje eksponiranog grebena i penjanje preko strmih zaleđenih padina. Vremenski uslovi su bili više nego odlični, dan sunčan sa malo vjetra i tvrdom podlogom za kretanje.

Drugi dan, nedelja 24.03. iz pravca sela Umoljani popet je bjelašnički vrh Krvavac 2062m. Uslovi su za uspon su bili malo oštriji, oblačno i vjetrovito. Na vrhu su udari vjetra bili do 50 km/h. Put do Krvavca i ljepote koje ga okružuju pokazali su nam svršeni vodiči iz Sarajevske škole planinarskih vodiča.

Grupa je bila u dobroj kondicionoj spremi i iskusna u kretanju planinom u zimskim uslovima. Održivim tempom usponi u oba dana su izvedeni u planiranom rasporedu.
Za odmor i prenoćište odabrali smo Planinarski dom Bijele vode na Bjelašnici. Upoznali smo nove drugare i sreli se sa starim prijateljima sa planinarskih druženja i pohoda.

Hvala svima na učešću i podršci.
Vođa akcije, Damir Lukšić


ka vrhu...
na grebenu...

Vito 1960m

pogled na Crveni klanac

dugačak uspon

na skijama do vrha

Krvavac 2062m

Zahvaljujem se učesnicima akcije na velikodušnom foto materijalu.

Nema komentara:

Objavi komentar