srijeda, 28. kolovoza 2013.


jopet kroz Montenegro...

24.08.2013. Petak veče, Skrelićeva ulica, kako drugačije. Mjesec avgust u znaku Crne Gore, treći odlazak na te meridijane. Ovaj put je lokacija Durmitor.

Namjera nam je da se ispenjemo na Mali (2223m) i Veliki (2287m) međed, vrhovi u masivu Durmitora.  Kamenita staza koja spaja dva međeda vodi preko kreste strmih litica koje se obrušavaju po nekoliko stotina metara. Iz tog razloga je vrlo interesantna za planinare ali i veoma opasna. 


putokaz ka Međedima...


kroz šumu gledamo razne oblike drveća, 


ručkamo slatke šumske maline i borovnice...


Markiranom planinarskom stazom stigosmo do ulaska u veliku Kalicu, glečerski cirk koji se nalazi između Savinog kuka i Šljemena sa južne strane i grebena Malog i Velikog međeda sa sjeverne strane. 


U Kalici se nalazi veliki snežnik "Debeli namet"


Skrećemo udesno i nastavljamo strmom stazom koja uzbrdo vijuga preko sipara i klizave trave. Izlazimo na sjedlo sa kojeg puca pogled na Crno jezero koje se nalazi na 1416m iznad mora.


 Nagla promjena vremena je uobičajena za Durmitor, iz lijepog sunčanog jutra dođe nam jesenji dan sa kišom i vjetrom koji nas dočeka na vrhu


Slikanje, Mali međed 2223m nv i bježanija ka dolini, odlučili smo da prekinemo dalji uspon na Veliki međed zbog nepovoljnih meteo uslova, kiša koja je počela da pada učinila je stijenu klizavom. 


Na dijelu staze koristili smo uže za otpenjavanje....


Ovo je bio kraj šetnje i povratak u kamp. 
Nema komentara:

Objavi komentar